piątek, 13 listopada 2015

Sałatki, przekąski czyli moje propozycje na przyjęcie urodzinowe/andrzejkowe lub spotkanie ze znajomymi.

Nie tak dawno obchodziłam swoje 30 wróć 18 :) urodziny. No plus te 12 lat doświadczenia. I jak zawsze miałam dylemat, co postawić na stół. Ta sałatka już była, ta też, a tą wszyscy znają? A czasami najprostrze rozwiązania bywają najlepsze.
Zapraszam do zapoznania się z moimi propozycjami, które się sprawdziły pod czas ostatniej imprezy urodzinowej.
1.Sałatka z oliwkami i szpinakiem

Składniki:
  • 3-4 pomidory,
  • 1 cebula
  • opakowanie sera feta
  • 1/3 opakowania świeżego szpinaku
  • oliwki
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytrny
  • zioła
Przygotowanie:
Szpinak umyć. Wrzucić do miski. Ser pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać. Pomidory pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać ze szpinakiem i dodać oliwki. Z oliwy i soku z cytryny robimy sos. można dodać trochę ziół. Wymieszać z sałatką.






2.Sałatka z makaronem

Składniki:

  • 1/3 torebki ugotowanego makaronu świderków
  • oliwki zielone
  • oliwkiczarne
  • 1 opakowanie sera feta
  • dwa opakowania pomidorków koktajlowych
  • ocet balsamiczny
  • oliwa
  • świeża bazylia
Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie. Pomidorki kroimy na pół. Ser feta kroimy w kostkę. Łączymy składniki.
Sos: 1 łyżka octu balsamicznego i łyżka oliwy. Mieszamy. Dodajemy do sałatki.
Do dekoracji można użyć świeżej bazylii. Ostrożnie z solą ponieważ ser i oliwki są słone.





3. Sałatka jarzynowa. Idealna do obiadu. 

Składniki

  • 4-5 ugotowanych marchewek
  • 3 ugotowane ziemniaki (opcjonalnie)
  • 3-4 ugotowane jajka
  • 4-5 kwaśnych jabłek
  • puszka kukurydzy
  • puszka groszku
  • słoik ogórków konserwowych
  • majonez
  • sól
  • pieprz
Wykonanie:
Marchew, ziemniaki, jabłka, jajka i ogórka kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z kukurydzą i groszkiem. Dodajemy soli i pieprzu (wedle uznania. Ja lubie bardziej doprawione) i mieszamy z majonezem.





4.Placki z tortilli.

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 2 opakowania serka feta
  • 1 papryka czerwona
  • szczypiorek
  • 6 plasterków szynki
  • pół opakowania oliwek czarnych
Wykonanie:
Rozdrobnić w misce ser feta. Paprykę, oliwki, szczypiorek i szynkę drobno pokroić i wymieszać z serem feta. Papkę rozsmarować na płatach tortilli. Zwinąć w rulonik. Położyć na2-3 godziny do lodówki żeby się przegryzły i pokroić w krążki.





A Wy macie jakieś ulubione i sprawdzone przepisy??



2 komentarze:

  1. Ja często robię koreczki, albo coś zapiekam w cieście francuskim, np. parówki/kabanosy:) Dobre są też roladki z serkiem chrzanowym, albo szybka pizza na chlebie tostowym:) Szpinak zamiast sałaty to ciekawe rozwiązanie, takie wrapy z tortilli też kiedyś zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja polecam mini pizze. Na ciasto francuskie kładziemy polędwicę z warzywami a na to ser w plastrach. Zwijamy w rulon i kroimy w plastry. To na papierek i do piekarnika! Świetna przekąska i bardzo prosta :-)

    OdpowiedzUsuń